Vuokralaisen opas

Vuokra-asunnon käyttöohjeet:

NAAPUREIDEN HUOMIOIMINEN

Taloyhtiössä vallitsee hiljaisuus klo 22 – 07 välisenä aikana, jolloin metelin tuottamista on vältettävä. Asuinympäristön siisteys, toimivuus ja naapurisopu vaikuttavat asumisviihtyvyyteen.

Otathan muut huomioon ja siivoat omat jälkesi yleisistä tiloista sekä piha-alueelta. Älä jätä esimerkiksi tavaroitasi tai kulkuneuvoasi sille kuulumattomalle paikalle. Mikäli jonkun toisen asukkaan toiminnasta koituu häiriötä, suosittelemme että asukkaat keskustelevat ensin asiasta keskenään. Jos tilanne vaatii selvitystä tai puuttumisen, voi asukas ottaa yhteyttä isännöitsijään ja jättää kirjallisen häiriöilmoituksen, jolloin ratkaisu koitetaan löytää kaikki osapuolet huomioon ottaen. Häiriötä aiheuttanut asukas voi joissain tilanteissa saada varoituksen. Kolmen varoituksen jälkeen voi lakisääteisesti seurata häätö.

KIINTEISTÖNHUOLTO

Ota yhteys kiinteistönhuoltoon jos huomaat jonkin olevan vialla asunnossasi tai yhteisissä tiloissa. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi vuotava hana, viemäritukos tai rikkoutunut lasi.

Kiinteistönhuollon päivystys palvelee vuorokauden ympäri kiireellisissä tapauksissa. Kiireettömissä tapauksissa huolto suoritetaan seuraavien arkipäivien aikana. Kiinteistönhuollon yhteystiedot löydät kohdasta Vuokralaisen opas – Kiinteistönhuollon yhteystiedot. Ole yhteydessä kiinteistönhuoltoon tekstiviestillä, soittamalla tai kiireettömissä tapauksessa myös laittamalla sähköpostia nsa@nsa.fi

AVAIMET JA ASUKKAAT

Asukas saa avaimet asuntoon vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Pois muuttaessa avaimet tulee palauttaa takaisin NSA Yhtiöille. Avainten palauttamisesta sovitaan asukkaan kanssa erikseen. Mikäli tarvitset lisää avaimia tai avaimet menevät hukkaan, ota meihin yhteyttä.

Vuokra-asukas saa tarjota asuntoaan lyhytaikaiseen kotimajoitukseen esimerkiksi vierailleen. Pitkäaikaisista vieraista tulee ilmoittaa aina yhtiölle jotta voidaan periä asianmukainen vesimaksu, esimerkiksi jos seurustelukumppani muuttaa yhteen vuokralaisen kanssa. Kaikista asukasmuutoksista tulee ilmoittaa vuokranantajalle.

OVEN AVAUS

Kiinteistönhuollon päivystys tai joissain tapauksissa vartiointiliike vastaa ovien avaamisesta työaikojen ulkopuolella. Oven avaamisesta peritään ovenavausmaksu.

Katso tästä kiinteistönhuollon yhteystiedot.

SIIVOUS

Vuokralaisen vastuulla on pitää huolta asunnon kunnosta, kalusteista ja laitteistosta. Kodin pinnat on hyvä puhdistaa säännöllisesti, sillä pinttynyt lika saattaa myöhemmin vaatia korjaustoimenpiteitä. Säännöllinen siivoaminen pitää yllä huoneiston asuinkuntoa, arvoa ja viihtyvyyttä. Huolehdi että puhdistat pinnat niille sopivilla pesuaineilla, vääränlainen aine voi vaurioittaa pintaa. Tuuleta ja tamppaa matot vain niille varatulla paikalla.

Tärkeitä toimia asunnon kunnossapidon kannalta ovat esimerkiksi liesikuvun rasvasuodattimen puhdistus ja lattiakaivon puhdistus.

Kierrättäminen on ympäristöteko. Muista lajitella jätteet oikeisiin astioihin. Katso lajitteluohje tästä.

TUPAKOINTI

Sisällä tupakointi on kielletty kaikissa asunnoissa sekä taloyhtiön sisätiloissa. Tupakointi on sallittu vain ulkona sille osoitetuilla paikoilla, jossa on tuhkakupit. Parveketupakointi on sallittua vielä joissain taloyhtiöissä. Huomioi, ettet karista savua alempien kerroksien parvekkeille. Tuhkakupin käyttö on suositeltavaa. 

Mikäli talossa on lasitettu parveke, tupakointi on kielletty. Tarkista asia tarvittaessa vuokranantajalta. Tupakoijan tulee ottaa naapurit huomioon, ettei savu häiritse muita.

AUTOT JA PYÖRÄT

Autot ja pyörät on pysäköitävä niille varatuille paikoille. Autojen väärinpysäköinti käytäville tai pelastusteille saattaa hätätilanteessa estää avun saapumisen.

Voit halutessasi varata itsellesi autopaikan. Autopaikkavuokra peritään vuokranmaksun yhteydessä.

KOTIELÄIMET

Lemmikkien hankkimisesta on syytä neuvotella vuokranantajan kanssa etukäteen. Asukas vastaa kotieläimistään niin sisä- kuin ulkotiloissa. Lemmikin jätökset on siivottava pois piha-alueelta ja niiden käyttäminen tarpeillaan lasten leikkipaikoilla on kielletty. Asukas on vastuussa lemmikin aiheuttamista vaurioista asunnossa. Kotieläinten pitämää ääntä kuten koiran haukkumista voi ymmärrettävästi esiintyä, mutta siihen on syytä puuttua mahdollisuuksien mukaan naapurien huomioonottamiseksi. Keskustele naapurisi kanssa; hän ei välttämättä ole tietoinen, että koira haukkuu yksin ollessaan.

RIPUSTUSOHJE

Seinäkoukkujen ja vastaavien kiinnityksessä kannattaa olla tarkkana, ettei turhaan aiheuteta pintojen korjaustarvetta. Gyproc-levyä varten on saatavissa tarkoitukseen sopivia kiinnikkeitä. Betoniseinässä kannattaa käyttää porattavia proppuja lohkeamien välttämiseksi.

ILMANVAIHTO

Koneellinen ilmanvaihto (niissä asunnoissa, joissa se on itse säädettävissä) on syytä pitää toiminnassa jatkuvasti vähintään alimmalla asetuksella!

Huoneistoissa olevat korvausilmakanavat tulee pitää pääsääntöisesti auki alipaineen välttämiseksi. Alipaine aiheuttaa mm. ikkunoiden ja ovien tiiviydessä ongelmia. Poistoventtiilit on pidettävä auki ja varsinkin kosteiden tilojen kuivauksesta tulee huolehtia kosteus-, ja homeongelmien välttämiseksi. Esimerkiksi suihkun tai saunan jälkeen voi koneellisen ilmanvaihdon laittaa hetkeksi isommalle teholle. Liiallinen tuuletus varsinkin kylmänä aikana lisää energiankulutusta.

LÄMMITYS

Sopiva huoneilman lämpötila on n. 20 astetta. Ilman liiallinen kosteus (yli 45 %) on haitallista paitsi materiaaleille myös terveydelle (home, pölypunkit jne.)

Rakennusten lämmitysmuoto on kaukolämpö. Patteriventtiilit ovat pääasiassa termostaattiventtiilejä. Huomioithan, että termostaatteja ei saa peittää. Verhot tai huonekalut saattavat aiheuttaa termostaatin sulkeutumisen. Pattereihin saattaa kertyä ajoittain ilmaa, joka aiheuttaa patterin huonon lämpenemisen. Ilmauksen voi tehdä ilmausavaimella, tai kysyä apua kiinteistönhoitajalta. Osassa asunnoissamme on vesikiertoinen lattialämmitys.

VESI- JA VIEMÄRIKALUSTEET

Suihkutilojen lattiat on hyvä kuivata aina suihkun jälkeen ilmankosteuden vuoksi. Suihkuhuoneen oven voi jättää suihkun jälkeen hetkeksi aikaa avoimeksi. Jos lattiarakenteisiin tai saumauksiin on syntynyt murtumia, ilmoita siitä kiinteistönhoitajalle. Kosteus- ja homeongelmien välttämiseksi ilmoita aina kaikki vesikalustevuodot kiinteistönhoitajalle.

Viemärit ovat tarkoitettu vain jätevesille. Ruuantähteet, hiukset, hammaslanka ja topsipuikot ym roskat voivat aiheuttaa tukoksen.

Lattiakaivojen puhtaanapidosta tulee huolehtia säännöllisesti. Kaivo tulee puhdistaa desinfioivalla pesuaineella. Myös pesualtaiden ja tiskipöytien alla olevien” hajulukkojen” kunnossapito kuuluu asukkaalle ja ne on hyvä puhdistaa pari kertaa vuodessa. Hajulukot tukkeutuvat useimmiten hiuksista. Ne saa yleensä avattua itse ilman työkaluja, mutta tarvittaessa ottakaa yhteys kiinteistönhoitajaan.

SÄHKÖ-/KYLMÄLAITTEET/ILMASTOINTI

Huolla ja puhdista jääkaappi, pakastin ja liesi säännöllisesti. Lieden sekä uunin puhdistaminen aina käytön jälkeen on hyvä tapa, koska pinttynyt lika on vaikeampaa puhdistaa. Siirrä jääkaappi tai liesi pois paikaltaan pari kertaa vuodessa ja imuroi takaa pölyt. Irrota ja pese liesituulettimen rasvasuodatin tarpeen mukaan parin kuukauden välein. Suodattimen tulee olla kohtuullisen puhdas, jotta liesituuletin toimii.

Muista sulattaa jääkaappi/pakastin tarvittaessa. Jäätyminen lisää sähkönkulutusta. Huomaathan seurata sulamista ja suojata lattia! Laminaattilattia voi turvota pilalle sulamisvedestä.

Pyykinpesukoneen tai astianpesukoneen tulovesihanoja ei saa jättää auki mikäli asunnossa ei olla paikalla. Muista aina sulkea vesihanat käytön jälkeen.

Lamppujen vaihto tarvittaessa kuuluu asukkaan tehtäviin. Kylpyhuoneen lampun vaihdon hoitaa kiinteistönhoitaja. Käytä sopivan tehoisia lamppuja ja muista virran katkaisu vaihdon yhteydessä. Jos irrotat plafond-lamppuja varten katosta pistokepohjan, tulee se pois muuttaessa asentaa paikalleen. Asennustyö ja levyn hinta tulee muuten korvattavaksi.

Asuntokohtaisesta sulaketaulusta selviää oikea sulakekoko ja teho. Käytä oikean kokoisia sulakkeita ja muista katkaista virta ensin pääkytkimestä. Autojen lämmityspistorasioiden sähkönkulutus luetaan kiinteistömittarin kautta. Lämmityksenohjaus tapahtuu lämmitystolpassa olevan kellon avulla.

Muista että palovaroitin on pakollinen kaikissa asunnoissa ja niitä täytyy olla yksi/60 m2. Ilmoita puuttuvasta palovaroittimesta yhtiölle!

SAUNAVUOROT

Jos taloyhtiössä on sauna, voit varata itsellesi saunavuoron. Osassa yhtiöitä laskutus tulee jälkikäteen saunavuorolistan mukaan. Noudatathan sovittuja saunavuoroja ja korjaa omat jälkesi lähtiessäsi. Suosittelemme käyttämään omaa laudeliinaa. Hiusten värjääminen saunatiloissa on kielletty. Mikäli ajanvarauslistat ovat loppuneet, voit ilmoittaa siitä meille.

PYYKKITUPA

Jos taloyhtiössä on yhteinen pyykkitupa, voit varata pyykkivuoron ajanvarauslistalta. Muista viedä pyykit pois heti kun vuorosi päättyy. Siisti myös omat jälkesi lähtiessäsi. Mattojen pesu pyykkikoneessa on kielletty. Mikäli ajanvarauslistat ovat loppuneet, voit ilmoittaa siitä meille.

LOPPUSIIVOUS

Poismuuttaessa on tehtävä asunnon loppusiivous. Tarkemmat ohjeet loppusiivoukseen saat meiltä irtisanottuasi asunnon. Mikäli asuntoa ei ole siivottu asianmukaisesti, voi vuokranantaja laskuttaa asukkaalta erikseen siivouksesta aiheutuneet kulut (siivousvakuus).

Loppusiivoukseen kuuluvat mm. seuraavat asiat:

– Keittiössä hellan, uunin ja jääkaapin puhdistus sekä sisältä että ulkopuolelta, liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistus, keittiönkaappien puhdistus sekä sisältä että ulkopuolelta.

– Kylpyhuoneessa wc-istuimen, lattiakaivon ja käsienpesualtaan puhdistus. Saippuatahrojen yms puhdistaminen seinistä ja lattiasta.

– Asunnon lattiat tulee pestä, puhdistaa tahrat seinistä ja ovista, puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit, pyyhkiä kaapistot sisältä ja ulkopuolelta.

– Ikkunat tulee pestä ainakin sisäpuolelta.

– Muista myös tyhjentää ja siivota asuntoosi kuuluvat varastotilat.

Huoneiston kunto tarkistetaan kun asukas muuttaa pois. Mikäli loppusiivous on hoidettu asianmukaisesti eikä puutteita havaita, siivousvakuusmaksu palautetaan asiakkaalle vuokrasopimusehtojen mukaisesti.

Normaalia asunnon kulumista tapahtuu ajan myötä väistämättä ja asukas ei joudu siitä vastuuseen. Asukkaan on korvattava vain aiheuttamansa isommat vahingot vuokra-asunnossa. Asukas on vastuussa myös vieraidensa aiheuttamista vahingoista. Vuokralainen tarvitsee aina vuokranantajan luvan asunnon korjaus -ja muutostöihin.

Katso tästä muuttajan muistilista.