Vuokralaisen opas

Vuokra-asunnon käyttöohjeet

Ohessa muutamia asioita, joita pyydämme asukkaitamme ottamaan huomioon kaikkien viihtymisen ja asuntojen kunnossapidon takaamiseksi.

NAAPURIEN HUOMIOIMINEN
Suuri asumisviihtyvyyteen vaikuttava tekijä on oman asuinympäristönsä huomioiminen ja muiden huomioonottaminen. Taloyhtiössä vallitsee hiljaisuus klo 22- 06 välisenä aikana, jolloin turhan ja liiallisen äänen tuottamista on vältettävä.

SIIVOUS
Kodin pinnat on hyvä puhdistaa säännöllisesti korjauksiin johtavien pinttymien välttämiseksi. Tuuleta ja tamppaa matot niille varatulla paikalla.

AUTOT JA PYÖRÄT
Autot ja pyörät on pysäköitävä niille varatuille paikoille. Autojen väärin pysäköinti esim. käytäville tai pelastusteille, saattaa hätätilanteessa estää avun saapumisen ja näin aiheuttaa vaaratilanteen asukkaille.

KOTIELÄIMET
Lemmikkien hankkimisesta ja pitämisestä on syytä neuvotella vuokranantajan kanssa etukäteen. Asukas vastaa kotieläinten käytöksestä niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Kotieläimen jätökset on syytä korjata heti pois piha-alueelta.

TUPAKOINTI
Tupakointi on kielletty kaikissa asunnoissa, asuntojen parvekkeilla sekä taloyhtiön sisätiloissa. Tupakointi on sallittua vain siihen osoitetuilla paikoilla ulko-ovien läheisyydessä jossa on tuhkakupit (ei roskille)

RIPUSTUSOHJE
Seinäkoukkujen ja vastaavien kiinnityksessä kannattaa olla tarkkana, ettei turhaan aiheuteta pintojen korjaustarvetta. Gyproc-levyä varten on saatavissa tarkoitukseen sopivia kiinnikkeitä. Betoniseinässä kannattaa käyttää porattavia proppuja lohkeamien välttämiseksi.

ILMANVAIHTO
Koneellinen ilmanvaihto (niissä asunnoissa, joissa on itse säädettävissä) on syytä pitää toiminnassa jatkuvasti tasaisen ilmanlaadun aikaansaamiseksi. Huoneistoissa olevat korvausilmakanavat tulee pitää pääsääntöisesti auki alipaineen välttämiseksi. Alipaine aiheuttaa mm. ikkunoiden ja ovien tiiviydessä ongelmia. Poistoventtiilit on pidettävä auki ja varsinkin kosteiden tilojen kuivauksesta tulee huolehtia kosteus-, home- ym. ongelmien välttämiseksi. Liiallinen tuuletus varsinkin kylmänä aikana lisää turhaa energiankulutusta.

LÄMMITYS 2/2
Sopiva huoneilman lämpötila on n. 20 astetta. Ilman liiallinen kosteus (yli 45 %) on haitallista paitsi materiaaleille, myös terveydelle (home, pölypunkit jne.) Rakennuksien lämmitysmuoto on kaukolämpö. Patteriventtiilit ovat pääasiassa termostaattiventtiilejä. Huomioithan, että termostaatteja ei saa peittää. Verhot tai huonekalut saattavat aiheuttaa termostaatin sulkeutumisen. Pattereihin saattaa kertyä
ajoittain ilmaa, joka aiheuttaa patterin huonon lämpenemisen. Ilmauksen voi tehdä ilmausavaimella, kysy kiinteistönhoitajalta.

VESI- JA VIEMÄRIKALUSTEET
Lattiakaivojen puhtaanapidosta tulee huolehtia säännöllisin väliajoin. Kaivo tulee puhdistaa ja pestä desinfioivalla pesuaineella. Myös pesualtaiden ja tiskipöytien alla olevien hajulukkojen kunnossapito kuuluu asukkaalle. Keittiöiden hajulukot tulee käytön määrästä riippuen puhdistaa tarvittaessa kerran vuodessa tai harvemmin. Pesualtaiden hajulukot tukkeutuvat useimmiten hiuksista. Hajulukot tuleekin puhdistaa pari kertaa vuodessa. Hajulukkojen purku onnistuu yleensä ilman työkaluja. Peskää hajulukkojen osat ja kasatkaa huolellisesti uudelleen. Kokeilkaa vielä vettä laskemalla, että hajulukko ei vuoda. Tarvittaessa ottakaa yhteyttä kiinteistönhoitajaan.
Suihkutilojen lattia on hyvä kuivata aina suihkun käytön jälkeen ilmankosteuden vuoksi. Suihkuhuoneen oven voi jättää myös suihkun jälkeen hetkeksi aikaa avoimeksi. Jos lattiarakenteisiin, saumauksiin on syntynyt murtumia, ilmoittakaa kiinteistönhoitajalle.
Kosteus- ja homeongelmien välttämiseksi ilmoita aina välittömästi kaikki vesikalustevuodot kiinteistönhoitajalle.

SÄHKÖ-/KYLMÄLAITTEET/ILMASTOINTI
Huolla ja puhdista jääkaappi, pakastin ja liesi säännöllisesti. Lieden sekä uunin puhdistaminen aina käytön jälkeen on hyvä tapa. Pinttynyt lika on vaikeampaa puhdistaa ja se myös kuluttaa kalusteita. Siirrä jääkaappi-pakastin/liesi pois paikaltaan pari kertaa vuodessa ja imuroi pöly, tarkista ilmankierto. Irrota ja pese liesituulettimen rasvasuodatin käytön määrästä riippuen kuukausittain tai vähintään 2 kertaa vuodessa. Suodattimen tulee olla kohtuullisen puhdas, jotta liesituuletin voi toimia asianmukaisesti. Muista sulattaa jääkaappi/pakastin tarvittaessa. Jäätyminen vaikuttaa laitteen toimivuuteen sekä lisää sähkönkulutusta. Pesu- tai astianpesukoneiden tulovesihanoja EI koskaan saa JÄTTÄÄ AUKI, mikäli asunnossa ei olla kotona. Muistakaa aina sulkea vesihanat käytön jälkeen. Lamppujen vaihto tarvittaessa kuuluu asukkaan tehtäviin. Käytä sopivan tehoisia lamppuja ja muista virran katkaisu vaihdon yhteydessä. Jos irrotat plafondi-lamppuja varten katosta pistokepohjan, tulee se pois muuttaessa asentaa paikalleen. Asennustyö ja levyn hinta tulee muutoin korvattavaksi. Asuntokohtaisesta sulaketaulusta selviää oikea sulakekoko ja teho. Käytä oikean kokoisia sulakkeita ja muista katkaista virta ensin pääkytkimestä. Autojen lämmityspistorasioiden sähkönkulutus luetaan kiinteistömittarin kautta. Lämmityksenohjaus tapahtuu lämmitystolpassa olevan kellon avulla. Mikäli asukastiedoissa tulee muutoksia, niistä tulee ottaa yhteyttä NSA Yhtiöihin mm. vesimaksujen huomioimisen vuoksi. Asuntoa ei saa käyttää ulkopuoliset henkilöt. Remonteista tulee sopia aina Kiinteistönhoitajan kanssa.

ENSIMMÄISEEN OMAAN ASUNTOON
Asuntojen teknistyessä ja uusien sukupolvien muuttaessa omilleen on selvästi tarvetta opastukseen asunnon perushuollon suhteen. Tässä on harrastajateatteriryhmän humoristinen kuuden minuutin näkemys, miten kotia tulee huoltaa. Suomen opiskelija-asunnot ry teetti nettiin em. ohjevideon MTV 3-kanavan hengessä. Kämppä Kuntoon-video on tarkoitettu opiskelijoille avustamaan asumisen alkutaipaleella- ja muistin virkistämiseksi muillekin. (google: kämppä kuntoon)

Linkkejä:

Kiinteistöhuollon yhteystiedot

Laajakaista-asiat

Vuokra-asunnon irtisanominen ohje

Vuokra-asunnon irtisanominen-lomake

Asunnon hoito-ohjeita: Laminaatti

Asunnon hoito-ohjeita: Parketti

Asunnon hoito-ohjeita: Wc ja kylpyhuone

Asunnon hoito-ohjeita: Keraaminen liesi